8 dolog, ami jellemzi a mai kapcsolatokat

2016.01.21.

Szép és jó, ha az ember karrierje felfelé ívél és nap, mint nap sikerek érik a munkában, ha neki vannak a legeslegjobb barátai a világon és a családi élete is úgy ahogy rendben van. Viszont nőként tudjuk, hogy a párkapcsolatok és az emberi kapcsolatok vannak a legnagyobb kihatással a hétköznapjainkra. Ember legyen a talpán, aki teljesen szét tudja választani a kettőt. Igenis rányomja a bélyegét az alaphangulatunkra a szerelmi életünk. Persze itt leginkább a nőkről beszélek. A férfiak nagytöbbségénél ez máshogy működik. Ők valamiért – azt gondolom, hogy a génjeikbe van írva – nem agyalnak annyit, mint mi. Vagy legalábbis nem olyan mélységgel. Persze az is lehet, hogy szimplán csak jól leplezik.

Rettenetesen sok emberrel, leginkább fital lányokkal és nőkkel beszélek nap, mint nap, és szívesen mondanám, hogy döbbenten hallgatom a történeteiket, de sajnos nem tudom, mert velem is megtörténnek. Lehet, hogy érzékem van hozzá, de én személy szerint mindig belenyúlok az extrémebbnél extrémebb esetekbe. Amióta újból szingli vagyok, rengeteget járok el szórakozni és időnként nem hiszek a szememnek. Annyira elkeserítő, amit látok, mind a női mind a férfi oldalról. És itt saját magamra is gondolok. Rengeteget hibáztam és gondolok vissza úgy néhány szituációra, hogy ha újra élhetném máshogy csinálnám. De ha nem lennének rossz tapasztalataim, nem lenne miről írnom, nem tanultam volna és nem vennék észre bizonyos dolgokat bizonyos embertípusokon…

8 dolog, ami a mai kapcsolatokat jellemzi (sajnos):

1. Felszínesség – Vannak bizonyos embertípusok, akikkel képtelenség mély beszélgetésbe elegyedni. Jól elvagytok együtt, szép helyekre mentek, külsőleg is jól mutattok, nevetgéltek, úgy tűnik halad valmilyen irányba a dolog, de mégse. Nincs íve, nincs mélysége, nem érzel semmi pluszt, csak a felszínt kapargatjátok. Lehet, hogy csak egymás előtt nem tudtok megnyílni, de lehet, hogy az egyik fél egyszerűen nem egy mélyen érző típus. Nem az, akivel világmegváltó gondolatokról, eszmékról, vallásokról, érzelmekről, vagy szexről tudtok nyíltan beszélgetni. Nem vagyunk egyformák, jó, ha néha-néha olyan emberekkel sodor minket össze az élet, akik egy olyan oldalát mutatják meg a dolgoknak, amiről nem is gonoljuk, hogy létezik. Lehet próbálkozni, hátha kihozzuk a másikból az igazi énjét, de lehet, hogy végig az volt neki, amit mutatott. Kívül szép, belül üres. Ez nem feltétlenül baj, csak fel kell ismernünk, hogy nekünk másra van szükségünk, és továbbállnunk.

cc69f6d195d70f2d89889543e6bbcd21

2. Félelem –A félelem szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Sok kapcsolat és sok ember azért felszínes, mert sérült, és fél. Családi trauma érte, megbántották, átverték, megalázták és még sorolhatnám. Azt gondolom, hogy ezek olyan dolgok, amelyek a mai társadalomban elkerülhetetlenek, hacsak nem szigeteli el az ember magát teljesen a külvilágtól. Mindenki érzett már elviselhetetlen fájdalmat, a kérdés az, hogy hogyan dolgozta fel. Hogy feldolgozta-e egyáltalán. Sokan, ahelyett, hogy megélnék a fájdalmat, beszélnének róla és az érzéseikről, bezárkóznak és soha többet nem nyílnak meg senkinek. Mindig kifogások mögé burkolóznak, de legbelül rettegnek, hogy újból megtörténik velük. Nem akarnak több fájdalmat érezni, ezért inkább nem engednek senki olyat közel magukhoz, aki igazi érzéseket válthatna ki belőlük. Az egyszerűbb utat választják, és olyasvalakivel kezdnek párkapcsolatba, aki gyengébb személyiség, mint ők maguk, így mindig ők lesznek fölényben, sosem sérülnek. De kérdem én, mi lesz 10, 20 év múlva, amikor a megannyi elfojtott, odébbsöpört és feldolgozatlan érzés egyszerre a felszínre tör. Idegösszeomlás? Én azt gondolom, hogy minden ember fél attól, hogy sérül, hogy megbántják és ez normális. Vannak viszont, akik ezeket a negatívumokat tanulási folyamatként élik meg, nem pedig tragédiaként. Sokszor, bizonyos szituációkban én sem értettem mit ártottam a világnak, hogy minden létező rossz megtörtént velem, de idővel mindig minden értelmet nyert. És vannak dolgok az életemben, amikre még mindig nem kaptam választ, de hiszem, hogy egy szép napon fogok..

346b44470543edcf24c8cef6f96141f5

3. Önbizalomhiány – Sokan nem vagyunk tisztában a saját kisugárzásunkkal, képességeinkkel. Nehezen hisszük el magunkról, hogy többre vagyunk képesek annál, amit mutatunk, ahogyan élünk. Azt gondolom, hogy az önbizalomhiány a szegényes önismeretből fakad. Rengeteg kicsinyes és kissebbségi komlexusos férfival találkoztam, akik azt gondolják magukról, hogy egy erősebb karakterű, karrierista nő mellett, nekik nincs semmi keresnivalójuk, pedig igenis rendelkeznek azzal a bizonyos karizmával, a lehetőségük meglenne hozzá, csak nem hisznek magukban. De ez fordítva is igaz. Sokszor mi nők is azt érezzük, nem vagyunk elég jók valakinek, nem vagyunk elég szépek elég vékonyak elég okosak, elég jók az ágyban és társai. De ezek a kétségek egy öntudatos emberben, soha, vagy nagyon ritkán merülnek fel. Az öntudatos egyén tudja, hogy mit akar, tisztában van önmagával, az erősségeivel és gyengeségeivel egyaránt, ezeket felvállalja és ha valakinek nem tetszik, akkor nem ostorozza önmagát olyan feltevésekkel, hogy vajon miben kellene változnom, hogy tetszem neki, talán kihívóbban öltözzek, vagy lefoggyam-e még azt a két dekát. Ne változtassunk a személysiégünkön, azért, mert valakinek épp nem tetszik. Akkor nem ő volt a hozzánk illő partner, ilyen egyszerű. Majd jön valaki, aki éppen úgy szeret minket, ahogy vagyunk.

19e6eb06f18be0c0ebc4525480725772

4. SzeretethiányKevesen ismerik be, legfőképp önmaguknak, mert hát ki szembesül szívesen azzal, hogy este senki sem öleli át, hogy nincs lelkitársa, hogy nincs egy partnere, aki jóban rosszban mellette ál, hogy nincs valaki, aki virággal várja, aki nap, mint nap kimutatja, neki, hogy értékes ember és valakinek a világot jelenti. Sok szexkapcsolat nem is annyira szexről hanem inkább arról szól, hogy van egy társunk, aki időnként átölel, akivel időnként együttalszunk és valamilyen formában megosztjuk vele az életünket. A közösségi média, az állandó posztolás az állandó szelfizés minden létező fórumon, mindennek egy kivetülése, várjuk a lájkokat a kommenteket, az üzeneteket, hogy legalább ily módon valamilyen visszejelzést kapjunk arra, hogy szépek, értékesek vagyunk. De az igazi visszajelzés önmagunkaban van. Ha elengedjük a görcsösséget és szeretjük önmagunkat (közhely, de sajnos igaz) azt mások is észreveszik és ezáltal sokkal szerethetőbbé válunk.

954722be0ab1991be063ac74fbebdb96

5. Felelősséghárítás valamiért a mai férfiak a döntést szeretik a nőkre hagyni. Ők, hogy elkerüljék az esetleges konfliktust inkább nem adnak semmilyen választ, vagy azt mondják „dönts te“, „én nem tudom“, „ahogy gondolod“ és társai. Ezek azok a dolgok, amiktől én személy szerint a falra mászom. Egy férfi legyen férfi, tudja, hogy mit akar és viselkedjen is úgy. Ha a döntés állandóan a nőre hárul, a szerepek felcserélődnek, nem csak a hétköznapokban, hanem az ágyban is. Azt javaslom menekülj az ilyen kapcsolatokból.

a7792e43bb11f26f70fbc8cec52cb497

6. Helyettesíthetőség – Nem csoda, hogy mindenki olyan gyorsan cseréli a partnereit, hisz fogyasztói társadalomban élünk. Ha valakivel nem jön össze rögtön a dolog, semmi probléma, felmegyek az Instagramra, a Facebookra, vagy a Tinderre és két másodperc alatt összesedek valaki mást. Küzdeni egy kapcsolatért, vagy egy olyan dologért, ami nehézkesebben indul, manapság nem divat.

7. Önzőség – Biztosan éreztétek már sokszor, hogy bizonyos emberek kiszívnak belőletek minden pozitív energiát, és úgy csavarják a szálakat, hogy minden téren nekik legyen jó. Az, hogy te mit szeretnél, az nem számít. Nem figyelnek oda rád, és téged pedig nem érdekel, mert örülsz végre az illetővel lehetsz. Ő pedig minden alkalommal kihasznál, legvégül pedig úgy érzed magad, mint egy rongy, akivel feltörölték a padlót. Könnyű azt mondani, hogy szállj ki ezekből a kapcsolatokból, legbelül tudod, hogy nem helyes, de mégis folytatod, majd benneragadsz, mert halálosan szerelmes vagy egy olyasvalakibe, akit felruházol mindenféle nem létező tulajdonsággal, rózsaszín ködben lebegsz és mondhat bárki bármit, te tudod mit csinálsz. Majd egyszer megszeret, majd rájön. Hát mondok valamit, nem fog. Ha az elejétől kezdve nem érdekled, akkor nagy valószínűséggel később sem fogod. Lehet, hogy nem tudatosan, de minden alkalommal kihasznál, mert tudja, hogy te mindig ott leszel. Pótlékként. Ezek a kapcsolatok tönkretesznek lelkileg és én azt mondom, magunkkal kell tisztában lennünk, ismernünk kell a határainkat, mi az ami már nekünk is sok, mi az, amire azt mondjuk, álljon meg a menet. Ennél többet érek, nő vagyok, és tiszteletet érdemlek. Ilyenkor ki kell szállnunk, mert ezek a kapcsolatok felőrölnek és ezáltal nyitni sem tudsz más felé.

4cb49f71f79c004d1a23ca39b4b33ca3

8. Az ex-kérdés – tisztázatlan ügyek, néha-néha előbukkanó exek. Ez nem baj, hisz mindenkinek van múltja, de a kérdés az, hogy továbblépett-e, vagy benneragadt és téged csak arra használ, hogy kimásszon belőle. Sok nő azonnal lecsekkolja az éppen aktuális partnere exeit, majd elkezdi összehasonlítani magát velük. Ez a lehető legrosszab. Mert sosem leszel olyan, mint az exe, te te vagy ő pedig ő volt. Két különböző ember, más külsővel, más értékekkel, más értékrenddel, más világnézettel. Nem tudod a semmissé tenni a múltat a közös emlékeket, élményeiket, hisz neked is vannak, az exeiddel és a volt szerelmeiddel. Amik csak a tiétek, és senki mással nem fogsz mégélni. Viszont a jelenben élünk, nem a múltban, nem véletlenül randizik veled és nem pedig valakivel a múltjából. Valószínűleg te érdekled és veled akar lenni. A türelem ezekben az esetekben mentőöv lehet. A féltékenység pedig felesleges, mert aki meg akar csalni, megcsal, mindegy mit csinálsz.

18b07a6816d358033e0f98173be413a2

Love,

N

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply