Szeresd magad!

2017.08.03.

Szeretném leszögezni, hogy ezek a képek azért készültek, mert 23 évesen eljutottam arra a pontra, amikor ki tudom jelenteni, hogy jól érzem magam a bőrömben, kívül belül és élveztem végre úgy a kamera előtt állni, hogy nem voltak bennem frusztrációk, ráadásul úgy, hogy a kamera mögött az egyik legjobb barátom állt, akinek rengeteg mindent köszönhetek a magánéletemben és a munkámban is – Bogi Bognar. Biztosan néhányan azt gondoljátok, hogy ezzel beállok valamilyen sorba, de az igazság az, hogy most az egyszer csak az számít, amit én gondolok erről a sorozatról. És én imádom!

Néha elgondolkozom azon, hogy mégis mit csinálok ebben a felszínes világban évek óta, főleg, hogy azt a tapasztalatom, hogy egyre rosszabb a helyzet. Nem véletlenül kezdtem bele a blogolás után a divattervezésbe, nem véletlenül “vontam ki magam a forgalomból” egy időre. Túl sok volt, túl felszínes, és a külvilág felé túl tökéletes.

Számomra egyszerűen döbbenet, hogy milyen változások mennek végbe és mekkorák lettek a generációs különbségek. Hihetetlen, hogy képesek vagyunk néha még én is olyan emberekért rajongani, csak a külsejük miatt, akiket még csak nem is ismerünk. A belső értékeikről pedig fogalmunk sincsen.

Az emberek nagy része olyan példaképeket választ magának, akikről semmit sem tud és ezt a social media teszi részben. Ha tökéletesen napbarnított a bőröd, szőkített, derékig érő hajad van, kissé sem szembetűnően feltöltött szád, és maximum 40 kg vagy egy Kenzo cipővel és egy Chanel táskával egy Merciben ülve posztolsz akkor garantált a 40 ezres követőtábor. Sőt ha egy színvonalas valóságshowban szerepelsz, akkor 100 ezer főlé is mehet.

És ez a bejegyzés nem az ítélkezésről szól, csak arra próbálom felhívni a figyelmeteket, hogy azzal, hogy nap mint nap a tökéleteset látjuk a Facebookon, az Instagramon, a Youtubeon a Tv-ben és még sorolhatnám, és rá akarunk hasonlítani tudat alatt nem valódi. Ezek illúziók, amik nem igaziak és nem értékesek. Ne akarjunk másokra hasonlítani, inkább saját magunkat építsük!

És onnan tudom, hogy én is beleestem ebbe a hibába. Miért nincs annyi követőm, mint neki, miért nem kap ennyi és annyi lájkot ez a kép és társai. És amikor ez tudat alatt az emberben évek óta benne van, valamilyen szinten emészti is magát.

Tudjátok milyen fárasztó állandóan “tökéletesnek” mutatnod magad ezeken a felületeken. Bár nekem ez sosem állt szándékomban, mégis ott volt bennem legmélyen, hogy félek “kitenni” a hibáimat is. És tudjátok mi volt a fordulópont? Érdekes, mert ez is egy social media felület – amikor elkezdtem a vlogolást. (igazából ez volt a katalizátor, mert nyilván az elmúlt 23 évem tapasztalatai is hozzájárultak ahhoz, hogy eljussak idáig fejben:D)

Az elején szörnyű volt visszanéznem magam, láttam minden belső és külső hibámat, nem tudtam azonosulni egyáltalán ezzel a dologgal és egyszer csak jött egy érzés, hogy ez vagyok én. Ha saját magamat képtelen vagyok nézni, akkor valami nem stimmel. És valami ott elszakadt, jó értelemben – elkezdett nem érdekelni, hogy mit gondolnak majd mások, ha látják ezeket a hibákat. Mert elfogadtam, hogy ilyen vagyok.

Ezek a pontok szoktak segíteni nekem, amikor egy pillanatra (vagy napokra) meginog bennem valami.

  1. Minden a Te kezedben van. Minden a Te döntésed – ezt nagyon nehéz volt elfogadnom, mindig azt hittem, hogy mindent egy felettünk álló erő, vagy energia mozgat, ami így igaz, csak azzal a különbséggel, hogy ez a dolog bennünk van. Mindenkiben, csak fel kell ismerni és meg kell tanulni használni. Nincsenek lehetetlenek, csak a végletekig ki kell tartani abban, amit szeretnénk, higgyétek el nekem, én nap, mint nap átmegyek rajta.

 

  1. Elfogadás – Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy, a hibáiddal együtt. Persze ez nem egyenlő a beletörődéssel, de az emberekben genetikából kifolyólag vannak dolgok, amiket nehéz megváltoztatni és lehet, hogy nem is kell. Ha viszont elfogadod magad és tisztában vagy a hibáiddal, akkor órási erő van a kezedben. Sokan azt gondolják, hogy belátni a hibáinkat gyengeség, vagy egyszerűen félnek szembenézni saját magukkal, de pont ellenkezőleg.

 

  1. Tudd, hogy ki vagy – Ez szintén iszonyú nehéz pont, mert ez nap, mint nap változik, az élet mindig mindenbe közbeszól, amikor azt hisszük, hogy na most minden tökéletes körülöttünk, történik valami, ami mindent felborít és nem tudjuk kik vagyunk. De mégis jó, ha az ember tudja hogy legbelül milyen értékei és céljai vannak.

 

  1. Tudd, hogy mi tesz boldoggá és mi rombol és időnként legyél tudatos– Számomra ez a legeslegnehezebb, mert mindig az érzéseimre hallgatok, és egyszerűen képtelen vagyok tanulni a hibáimból, mert ha valahova minimálisan is húz a szívem, akkor rá hallgatok. Ezen dolgozom a legtöbbet jelenleg és talán ez a legnagyobb lecke az életemben. Mert az élet egyébként mindig megmutatja a helyes utat, csak legtöbbször a másikat választjuk először és utána jövünk rá újból és újból, hogy már elkövettük és most az eszünkre kellett volna hallgatnunk.

 

  1. Értékeld és szeresd magad – Minden ember más és pontosan ettől minden ember a maga módján különleges. Mindenkiben vannak jó dolgok, külső, belső értékek, ezeket muszáj felismernünk magunkban, ahhoz hogy majd mások is felismerjék egyszer.

 

  1. Elengedés – Tudd élvezni a pillanatot – Ezt azért vettem egybe, mert összefügg. Vannak dolgok az életünkben, amik iszonyú sebességgel betörnek a hétköznapjainkba, és felborítanak mindent bennünk érzelmileg legyen szó szerelemről vagy akár egy külföldi munkalehetőségről, amikor az embernek ki kell lépnie a komfortzónájából. Nem biztos, hogy ezek a dolgok tartósan jöttek az életünkbe, de valamiért jöttek és ezt észre kell venni, meg kell élni, és ha úgy van el kell engedni, anélkül, hogy út közben elveszítenénk önmagunkat. És idővel pedig rájövünk, hogy minden értünk történt és azért, hogy egy szép napon azzá az emberré váljunk, akik mindig is akartunk lenni, ezek a tapasztalatok fognak formálni és fejleszteni, ezért bármennyire is nehéz, de pozitívnak kell maradni még a legnehezebb pillanatokban is.

És lezárásként, elárulok nektek valamit. Tudjátok mit szoktam mindig kívánni, vagy legalábbis egy ideje. Soha sem konkrétumokat, csak azt, hogy erős maradjak. És ez nagyon sok “elveszett pillanatomból” kihúzott már:)

Love,

N

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply